Kiedy dokładnie można jechać rowerem po chodniku?
Art. 33 ust. 5 Prawa o ruchu drogowym pozwala korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych wyjątkowo, gdy:
- opiekujesz się osobą w wieku do 10 lat kierującą rowerem,
- szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością powyżej 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów,
- warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu na jezdni: śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła.
Jak jechać, jeśli korzystam z wyjątku?
Jedziesz powoli, z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego, zachowujesz szczególną ostrożność i ustępujesz pierwszeństwa pieszym. Pieszy na chodniku zawsze ma pierwszeństwo.
Co grozi za jazdę po chodniku bez powodu?
To wykroczenie z art. 97 Kodeksu wykroczeń – policja lub straż miejska może nałożyć mandat według taryfikatora. Jeśli potrącisz pieszego, odpowiadasz za szkodę, a przy poważnych obrażeniach – nawet karnie.
A dzieci na rowerze?
Dziecko do 10 lat na rowerze jest traktowane jak pieszy – może jeździć po chodniku. Starsze dziecko (10–18 lat) potrzebuje karty rowerowej, by jeździć po drodze samodzielnie.